Supro Cooling
De specialist in warmte gedreven koelsystemen

Warmte terugwinning uit produktie processen

Warmte uit processen wordt vaak gezien als een afval product. Deze restwarmte wordt dan via koeltorens of dry-coolers in de buitenlucht afgegeven en vernietigt, maar wist u dat u deze warmte efficiënt ook kunt gebruiken als primaire energiebron voor bijvoorbeeld verwarming, tapwater bereiding, comfortkoeling of proceskoeling.

Supro levert warmte gedreven koelsystemen en warmtepompen waarmee u de restwarmte, proceswarmte met een minimale temperstuur van 50°C efficiënt in kunt zetten als primaire energiebron voor comfortkoeling, proceskoeling of verwarming.

Gebruik restwarmte als primaire energiebron.

Bij productie processen komt vaak warmte vrij of is warmte een cruciaal onderdeel van het proces. Vervolgens wordt deze warmte dan vaak gezien als afvalproduct en vernietigd in de buitenlucht d.m.v. koeltorens of dry-coolers. Enkele industrieen waar veel warmte vrij komt zijn o.a. voedselbereiding, zuivelindustrie, kunststofindustrie, metaalindustrie, petrochemisch industrie, afval verwerking, drukkerijen, datacenters, enz.

Ook zijn er veel systemen of machines bij productiebedrijven die warmte genereren. Neem bijvoorbeeld compressoren voor pneumatische systemen, moffelovens voor coating van producten, ovens voor het bakken van brood of steriliseren van zuivel producten.

Alle warmte die vrijkomt bij deze processen of machines met een minimale temperatuur van 50°C en maximale temperatuur van 95°C kunt u efficiënt inzetten als primaire energiebron voor verwarming, (tap)water bereiding, proces koeling of comfort koeling van uw kantoren.

Supro Cooling levert adsorptie en absorptie koelsystemen die deze warmte gebruiken om koude te maken van 5,5°C tot maximaal 21°C voor koeling of warmtepompen die laagwaardige warmte te maken van 25°C tot 40°C voor lage temperstuurverwarming.

Warmte terugwinning bij  compressoren

In bijvoorbeeld de auto-industrie wordt veelal gebruik gemaakt van pneumatisch gedreven machines. Een perslucht installatie met compressoren levert de benodigde lucht die via een leidingnet naar alle machines.

Bij het samenpersen van lucht met compressoren komt veel warmte vrij. Via een warmtewisselaar is het mogelijk om deze warmte terug te winnen en te gebruiken als energiebron voor verwarming of het aandrijven van een warmte gedreven koelmachine of warmtepomp.

Zo kan er in een compressorruimte eenvoudig een adsorptie koelsysteem van Supro worden bijgeplaatst. Hiermee kan de restwarmte uit de compressoren direct worden omgezet in koude voor comfortkoeling of proceskoeling.

Warmte terugwinning bij  Moffelovens

Poeder coating is een veelvoorkomend proces binnen de metaalindustrie. Een cruciaal onderdeel in dit proces is de moffeloven. Deze verhit het poeder tot een harde coating laag om het metalen voorwerp. Bij dit proces komt veel warmte vrij.

Deze warmte kan eenvoudig worden teruggewonnen met een warmtewisselaar. De energie uit de oven kan dan opnieuw worden ingezet als energiebron voor verwarming, tapwaterbereiding of als aandrijfbron voor een warmte gedreven koelmachine of warmtepomp.

Door uw elektrisch gedreven airconditioning of koud water chiller te vervangen door een warmte gedreven adsorptie of adsorptie koelsysteem kunt u veel besparen op uw elektrische energiekosten. Ook kunt u veel CO2 besparen doordat u de energie twee keer gebruikt. Eén keer voor het verwarmen van de oven en één keer als energiebron voor koeling.

Koelsystemen & warmtepompen

Beschikt u over proceswarmte of restwarmte en wilt u deze efficiënt inzetten voor comfortkoeling, proceskoeling of andere gekoelde toepassingen, dan kunnen wij u voorzien van een passende oplossing

VOLGT +31 (0) 85 130 1936
E info@supro-cooling